Халукс валгус – или неприятното кокалче, което се появява и деформира палеца на стъпалото


С много от вас ,скъпи дами, си говорихме за проблема халукс валгус. Защо искаме да ви запознаем с този изключително неприятен проблем? Защото се среща много често и има неблагоприятни последици, ако прогресира, и се задълбочи.

Халукс валгус е деформация на ставата в основата на палеца, която го измества навътре към другите пръсти, а костта от стъпалото, свързана от засегнатата става се измества навън – в посока на другото стъпало. Деформацията изглежда като новообразувана кост, болезнена и затрудняваща комфортния престой в обувката.

Причините могат да бъдат генетични, възрастови (с напредване на възрастта), полово разделение (жени), носене на неудобни и тесни обувки, голяма ставна подвижност на палеца, мускулен дисбаланс.

Какви са възможните решения?

В най – тежката фаза на деформация, единственото разрешение е оперативна намеса, с което би ви запознал лекуващия лекар , проследяващ състоянието.

Тук бихме желали да  ви предоставим методика за неоперативно въздействие и превенция на деформацията чрез стречинг и масаж. Методиката е насочена към овладяване на симптомите и избягване на усложненията, които могат да настъпят при оперативна корекция. Последващ положителен резултат от масаж би бил намаляване на болката чрез техники за ускоряване регенерацията на тъканите, намаляване на възпалението, подобряване трофиката и еластичността на мускулите, сухожилията, ставната капсула. В по – тежки случаи се засяга и походката, което предполага риск от падане, заради нарушената стабилност по време на ходене. Поради тази причина е изключително важно и препоръчително да работим за правилното функциониране и въстановяване на всички мускули на стъпалото, участващи в механиката на движението му.

Запознайте се с методиката за масаж в прикаченото видео  – това е разработена техника за самомасаж в домашни условия, без необходимост от присъствие на терапевт. Изключително достъпна и лесна за изпълнение от всеки. Заповядайте, мили дами…